(3 perc olvasási idő)

A legtöbb egyéni, vagy kisvállalkozó a sötétben tapogatózik, ha a saját hirdetéseikről és úgy egyáltalán a hirdetéskezelésről van szó. A 3 leggyakoribb hiba, amit elkövetnek, hogy nincsenek tisztában a hirdetések elindítása előtti szükséges technikai beállításokkal; a második, hogy nem készülnek fel eléggé a hirdetéseik előtt: nem építik fel sem hierarchiában a kampányaikat, sem pedig a kommunikációjukat. A harmadik pedig, hogy mindezek hiánya miatti sikertelenség felelősségét egy adott marketing eszközre: a Meta hirdetésekre terelik.

Pedig, ha csak egy kicsit lennének tudatosabbak ebben, már sokkal jobb eredményeket tudnának elérni. Ez a cikk azért született, hogy az első lépésekben nyújtson ehhez segítséget. Ha magadra ismertél a fenti sorokból, akkor mindenképp maradj itt és olvasd el egy kávé mellett az egész cikket.

A tartalomból:

Mi az első lépés a hirdetéseid megtervezése és elindítása előtt? Honnan indulj el?

Mindig az az első kérdés, bármilyen marketing eszközt is kezdj el használni, így a Meta hirdetések esetében is: melyek a legfontosabb üzleti céljaid? Ez lehet a kiindulópont! Rengeteg olyan kisebb-nagyobb mérföldkő van, amelyet a vállalkozásodban el szeretnél érni, ezeket azonban időnként priorizálnod kell. S ha megvagy a fontossági sorrenddel, akkor lehet folytatni a következő lépéssel.

A Meta hirdetéseknél a következő kérdés, hogy melyek a jelenleg választható kampánycélok, ill. ezek közül melyik passzol leginkább a Te aktuális üzleti célodhoz? S ha tovább megyünk: milyen egyéb kampánycélok tudják még támogatni a legrelevánsabb üzleti célod.

Erről készítettem is egyébként egy lapozós posztot, hogyan tudod párosítani az aktuális üzleti céljaidat a hirdetéskezelőben éppen elérhető kampánycélokkal.

Jelenleg 6 egyszerűsített célra csoportosították a kampánycélokat, ezeken belül pedig további “alcélokra” optimalizálhatsz, adott kampánycélokon belül:

meta kampánycélok

Mi az a 4 tényező, amire szükséged van ahhoz, hogy eredményes Meta hirdetéseid legyenek?

Elsőként egy elég vonzó és lehetőleg a célközönséged aktuális igényeire szabott ajánlat. Hogy mit jelent ez és hogyan tudod biztosítani, hogy mindig a legrelevánsabb igényekre szabhasd az ajánlatod? Először is 2 féle úton tudsz elindulni: magadból és a célközönségedből.

Előbbi esetében szűkítsd le, hogy Te miben vagy a legjobb és gyűjtsd össze ehhez a legtöbb minőségi hitelességi elemet (elért eredmények, tanulmányok, szakmai sikerek, visszajelzések, tanúsítványok, szakmai versenyeken elért helyezés). Gondold át, hogy a témáid közül melyik áll hozzád a legközelebb, amit a legtermészetesebben és hitelesen tudsz képviselni. Már egy egyszerű, de annál sokatmondóbb jelző is tök jól tud segíteni ebben, pl. környezetbarát szájhigiénia, vegán bőrápolás.

Ahhoz pedig, hogy a célközönséged gondolataival is tisztában légy, érdemes gyakran kapcsolatba lépni velük: akár a social felületeken storymatricák segítségével, vagy ugyanott privát üzenetben folytatni beszélgetést egy-egy témáról, vagy akár hírlevélben küldött kérdőív segítségével. Érdemes ezeket még a fontos kampányaid előtt (!) elkezdeni, hogy tényleg legyen aktuális info.-d az elakadásaikról és ezekre tudj rezonálni a kampány kommunikációdban is!

Másodszor: tudatos célcsoport használat!  Vagyis: pontosan vezesd le, hogy milyen célközönségnek kínálod a terméked/szolgáltatásod, de mindezek mellett légy tisztában azzal is, hogy milyen tudatossági szinten vannak ők? Mennyire fáj nekik az a probléma, amire megoldást tudsz nyújtani? Hiszen eszerint kell kommunikálnod az ajánlatod. Ha a témádban haladókhoz szeretnél szólni, de egyelőre még csak a kezdőknek készült “cuccod” publikáltad, akkor nagy eséllyel azt fogják érezni, hogy “bocs, ez most nem nekem szól”.

A Meta hirdetésekre áttérve pedig, amire a legtöbben felfigyelnek: izgalmas hirdetési anyagok: frappáns szövegek, amelyek által tényleg úgy érzi a közönséged, hogy pontosan ez jár a fejemben. Emellett pedig ötletes kreatívok, amelyek megállítják a görgetésben az embereket! Ez az első, amire felfigyelnek, szóval érdemes ezeket nagyon alaposan körbejárnod. Ha kevés, vagy unalmas hirdetési anyagokat készítesz, amelyeket ráadásul nem cserélgetsz időközönte, akkor könnyen lehetnek lapos eredményeid is.

De még mielőtt elkezdenéd belevetni magad a hirdetési anyagok készítésébe, tisztában kell lenned azzal, hogy minden szükséges technikai beállítást elvégeztél-e előtte. Ugyanis ezek már önmagukban befolyásolhatják a kampányaid kimenetelét! Sok kisvállalkozó, aki magától kezd el hirdetni, mert innen-onnan szerzett néhány info.-t még régebbről, amelyek nagy eséllyel már elavultnak számítanak, pontosan ennél a lépésnél torpannak meg. Bizonytalanok a beállításokban, “össze kapcsolgattam valamit, de igazából nem tudom, hogy jó-e az, amit csináltam”.

Ha Te is magadra ismersz és a közeljövőben indítandó kampányodnál viszont nem szeretnél a sötétben tapogatózni, hanem tudatosan szeretnél felkészülni arra, hogy szélesre kell kinyitnod a pénztárcád a kampány eredménye miatt, akkor érdemes már most feliratkoznod a hamarosan elkészülő mini kurzomra és a kifejezetten a technikai beállításokra fókuszáló tananyagomra. Sok órányi szendvedést spórolhatsz meg vele, garantálom! Itt tudsz feliratkozni:

.

Posztkiemelés vs. Meta Hirdetéskezelő - Melyiket használjam?

Hirdetési szakértőként önmagában nem szoktam javasolni a posztkiemelést, ha viszont mindenképp élni szeretnél ezzel a lehetőséggel, akkor maximum kiegészítő eszközként, kisebb költségkerettel vedd igénybe. Erről írtam is korábban egy posztot. Alapvetően a Meta hirdetéskezelőből indítjuk el a hirdetéseket Facebook-ra és Instagramra, hiszen ez az eszköz segít abban, hogy minél pontosabban be tudd lőni a célod – amiről már az első fejezetben is beszéltünk – és ezen kívül a célközönségedet is sokkal precízebben tudod meghatározni. Ráadásul itt kizáró közönségeket is tudsz használni, ha pl. nem szeretnéd, hogy a követőid / email listádra feliratkozottak lássanak egy-egy olyan tartalmat, ami számukra már nem releváns.

S ha már megegyeztünk a Meta hirdetéskezelő használatában, akkor azért azt is érdemes elmondanom, hogy a hirdetési kampányaid felépítésénél is ügyelned kell a hierarchiai szinteknél lévő beállítási lehetőségeidre. Hiszen kampánycéltól függően más és más dolgokra kell figyelned, hogy a lehető leginkább a célodnak megfelelően tudd optimalizálni a hirdetéseidet.

Ha magad szeretnéd kitapasztalni először a Meta hirdetéseket, de szeretnél egy erős alapot hozzá, akkor iratkozz fel, hogy értesítést kapj a hamarosan elkészülő mini kurzusomról, ami kifejezetten az első, tudatos hirdetéseid elindításában és felépítésében segít. Ott nézzük meg azt is részletesen, hogy melyik szinten milyen konkrét beállításokat kell elvégezned és hogyan tudod őket leginkább kihasználni. Mindezt a legaktuálisabb képernyő fotókkal, közérthető formában.

.