(alig 3 perc olvasási idő)

Nemcsak hónapról hónapra, hanem negyedévről negyedévre is fontos, hogy szánjunk időt eddigi tartalmaink, tartalom készítési szokásaink kiértékelésére. Az év elejére írt cikkemben, megnéztük, mi az az 5+1 lépés, amit nem érdemes kihagyni az éves tartalom tervezésből, most azonban itt az ideje megvizsgálni az eredményeket.

Tarts velem és nézzük meg egész konkrétan, mit érdemes megfigyelned a kiértékelés során és mi a következő lépés, ha megkaptad az eredményeket!

A tartalomból:

Mit jelent az, hogy “nem jött be”? Mi alapján értékeled az eredményeket?

Kezdjük azzal, hogy kívülről befelé lebontjuk ezt a kérdést, mint a hagyma burokleveleit. Először is tekintsünk vissza egy kicsit, mi is volt az a cél, amit az idei évre kitűztél magadnak, ill. lebontottál már negyedévre konkrét feladatokra.

Abból %-osan mennyit sikerült elvégezned? Elégedett vagy ezzel a számmal? Elégedett vagy azzal, ahogyan végrehajtottad a célod eléréséhez szükséges feladatokat? Volt olyan, előre nem látható tényező, ami gátolt abban, hogy ezeket a feladatok meg tudd csinálni?

Amikor értékelsz, nagyon fontos, hogy a célodnak megfelelő mutatószámokat válaszd ki, amelyek szerint minősíted a mögötted lévő időszakot. Sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy lekicsinyítjük azokat az eredményeket, amelyeket egy adott időszakban fel tudunk mutatni, én nagyon sokszor beleestem ebbe a hibába -sőt, előfordul, hogy még most is ezt csinálom alkalmanként.

Azonban ahhoz, hogy objektíven tudjunk értékelni, muszáj, hogy ezek a mutatószámok rezonáljanak a végső céllal és ne vigyük el más irányba az értékelést. Pl. ha az volt a célod, hogy az új honlapodon egyre több látogató legyen, minél többen olvassák a blogod és minél több ideig maradjanak az oldalaladon, tehát inkább a meglévő közösség aktivizálása volt a cél, akkor ne amiatt búsulj, hogy nem növekedett 40%-kal a social követőid száma.

Mindemellett simán előfordulhat, hogy ez alatt a 3 hónap alatt történt olyan dolog a szakmai, vagy a magánéletedben, hogy a célodat módosítani kellett, vagy egy merőben más irányt vett a vállalkozásod. Légy rugalmas ebben a kérdésben és bátran vizsgáld felül az eddigi mutatószámaid fontosságát.

Miket elemezzek pontosan, ha havi kiértékelést csinálok?

Nézzünk meg néhány konkrét példát arra, hogy milyen mutatószámokat érdemes tüzetesebben megfigyelned az elemzés során. Ezeket a kiértékeléseket egyébként hónapról hónapra is érdemes elvégezned, hogy ilyenkor, amikor egy konkrét negyedévet elemzel, könnyebb dolgod legyen és ne vigyen el több napot is akár, hanem célirányosan tudd elvinni magaddal a főbb tapasztalatokat.

Ha a social platformokat elemzed, ezek lehetnek a legfontosabb KPI-k:

Ha ebben az évben úgy döntöttél, hogy aktívan elkezdesz hírlevélben is kommunikálni, növelni a feliratkozóid számát, akkor a következőket érdemes felülvizsgálnod:

Ha azonban arra koncentráltál, hogy a weboldalod olvasottságát növeld, a következőket érdemes kielemezned:

Hogyan tovább: mit csináljak, miután megkaptam az eredményeket?

Ezek a kiértékelések mindig segítenek abban, hogy (újra) megtaláld a fókuszt és valóban arra koncentrálj, ami az elemzések alapján a legeredményesebbnek bizonyult. Éppen ezért nem ritka, ha ilyenkor még nagyobb motivációt érzel magadban a folytatásra, mert feketén-fehéren látod, hogy mik a prioritások a tartalom gyártás során.

Vizsgáld felül akár azt is, hogy melyik csatornára érdemes jobban hangsúlyt helyezned az elmúlt időszak alapján: melyik social felületre, melyik más platformra esetleg? Mely tartalomtípusokat szereti leginkább a célközönséged, mi az, amiben Te a legjobban tudod átadni az információkat és amit magadénak érzel, mert a személyiségedet is könnyen meg tudod benne jeleníteni?

Ha pedig egy picit elbizonytalanodtál, akkor se aggódj! Még mindig megvan a lehetőséged arra, hogy kikérd a közösséged véleményét, akár egy rövid kérdőív formájában, akár csak a social felületeden egy story matrica segítségével. S ha kapsz egy egzakt visszajelzést, máris magabiztosabban tudod folytatni a tartalmak készítését.

Ha pedig lehetőséged van rá, próbáld jobban aktivizálni magad: kezdeményezz bátran beszélgetést a közösséged tagjaival, akár az új követőkkel, vagy azokkal, akik rendszeresen reagálnak a posztjaidra, visszajeleznek a storyjaidra. Kezdd kis lépésekben és a sikerélmény nem marad el!