(5 perc olvasási idő)

Ebben a cikkben rengeteg olyan kérdést szeretnék megválaszolni naprakészen a hirdetési kreatívokkal kapcsolatban, amiket már sokatoktól hallottam, akár privát üzenetben, akár egyéni tanácsadáson. A legjobb tudásom szerint, aktuális gyakorlati tippek garmadáját hoztam, hogy a lehető legdinamikusabban tudjátok növelni a vásárlásaitokat, ajánlatkéréseiteket.

Az a célom ezzel a cikkel (is), hogy a Facebook és Instagram hirdetésekkel kapcsolatos bizonytalan érzéseket felcseréljük egy felkészültebb, tudatosabb folyamatra, hogy nyugodtan tudjátok elindítani a következő fontos kampányaitokat. Most egész konkrétan a hirdetési kreatívok és szövegek gyakorlati elkészítéséről fogunk beszélni.

Vágjunk is bele!

A tartalomból:

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan tudunk a saját vállalkozásunkon belül autentikus és valóban vonzó hirdetési anyagokat készíteni, érdemes tudnunk egy s mást a célközönségünk aktuális fogyasztási szokásairól.

Bizonyára neked sem újdonság, ha azt mondom, hogy a globális weboldal forgalom több, mint fele (54,8%-a) mobilos eszközökről érkezik, de ami ennél érdekesebb és sokatmondóbb, az az, hogy az emberek 69%-a először mobilról informálódik, mielőtt megvásárol egy terméket. Azaz, egyértelműen ebbe az irányba érdemes eltolódni, ha a hirdetési anyagaidat tervezed: vagyis főként álló képarányt javasolt alkalmaznod, hogy minél nagyobb felületet elfoglaljon a mobilok képernyőjéből.

Ezen kívül azt is fontos látnod, hogy a már napi rutinná vált görgetések miatt csak nagyon kevés ideig van lehetőséged “behúzni” az embereket, vagyis felkelteni és meg is tartani a figyelmüket. Egész pontosan 1,7 másodpercet töltenek átlagosan az emberek a mobilon való képek megnézésével a Facebook hírfolyamban.

Egyértelmű tehát, hogy kiemelt figyelmet kell fordítanod a lényegretörő, izgalmas és releváns információ átadásra. Nézzük meg részletesen a következő fejezetekben, hogy mi mindent tudsz ezért tenni.

Mire figyelj (nemcsak) a Meta felületeire készített hirdetési kreatívok elkészítésénél?

A legnagyobb hiányosság a (Facebook és Instagram) hirdetési kreatívok készítésével kapcsolatban, amit számos kisvállalkozónál láttam már az az, hogy a legtöbb esetben gyorsan “le akarják tudni ezt a részét” és emiatt mindössze 1 féle hirdetési kreatívot futtatnak, ritkább esetben akár 2-t.

Ez azért nem szerencsés, mert 1 kreatív esetében nem tudsz mihez viszonyítani, nem lesz támpontod, amit valamivel össze tudsz hasonlítani, így nehéz a kielemzés is a hirdetés végén / közben. Ám, ha 2 kreatívod van, még az sem a legértékelhetőbb eset!

Ez a cikk most kifejezetten a Meta (azaz mind a Facebook, mind az Instagram felületein – ezen kívül más felületeken is, de most egyelőre maradjunk a legrelevánsabbaknál) hirdetésekhez használandó eredményes (!) kreatívok és szövegek elkészítésének gyakorlati lépésével foglalkozik.

Ha viszont egészében szeretnél többet megtudni a Meta hirdetésekről, azok felépítéséről, a konkrét beállításokról és a legnaprakészebb, gyakorlatias info.-kat szeretnéd megszerezni a témában, akkor nézd meg a 2023 júliusában frissített, főleg haladóknak szánt online kurzusomat, vagy iratkozz fel alább a kifejezetten kezdők és újrakezdők számára készítendő mini tréningemre, amelyben a legaktuálisabb best practice-eket foglalom össze:

.

Hány darab hirdetési kreatívot érdemes egyszerre használni?

Fentebb már olvashattad, hogy 1-2 kreatív párhuzamos futtatásával nem nagyon tudsz versenybe szállni. Ahhoz, hogy értelmezhető legyen a hirdetésed eredménye, legalább 4-5 különböző kreatívot, vegyesen képet és videót (vagy animált képet) érdemes tesztelned.

Ennél több kreatív párhuzamos tesztelésére is van lehetőséged, összesen akár 10-re is, ebben az esetben azonban a dinamikus kreatív tartalmakat érdemes használnod. Nemcsak azért, mert vegyesen és egyidőben tudsz rövid idő alatt tesztelni (tehát azoknak a hirdetőknek is szuper lehetőség, akik sok-sok hónappal ezelőtt vagy ritkán hirdetnek), hanem azért, mert a hirdetés elindulása után, le is tudod csekkolni, hogy melyik kép, illetve szöveg verzió teljesített a legjobban.

Gyakorlatilag tehát összesen 10 féle kreatívot és 5-5-5 szövegverziót (= a hirdetési szövegekről részletesen lentebb olvashatsz) is alkalmazhatsz egyszerre, sőt még a CTA, azaz felhívás gombokból is tesztelhetsz ugyanígy 5-öt. Ebben az esetben az algoritmus fogja párosítani a szövegeket a kreatívokkal, nem neked kell manuálisan ezt megtenni, éppen ezért érdemes arra figyelni a dinamikus kreatív tartalmaknál, hogy minden elem önállóan is értelmezhető legyen.

Egyébként, ha vizuálisabb típus vagy, akkor ajánlom figyelmedbe a témában készült korábbi Instagram posztjaimat itt és itt.

Milyen egy meggyőző, ütős hirdetési kreatív?

Az alábbiakban egy 5 pontos listát találsz, amire érdemes odafigyelned, ha igazán jól működő kreatívokat szeretnél készíteni, amelyek valóban növelik a konverzióidat, méghozzá érezhetően.

Egyértelmű: Mivel kevés időt töltenek az emberek 1-1 hirdetés, vagy bármilyen kép lecsekkolásával kapcsolatban a hírfolyamon, ezért igyekezz tudatosítani magadban, hogy mindössze alig 2 másodperced van meggyőzni a célközönségedet, hogy érdemes átkattintani a hirdetésből a termék-, vagy landing oldaladra. Derüljön ki ennyi idő alatt, hogy mi a pontos téma, mit ajánlasz és miért éri meg neki először is megnézni tüzetesebben az ajánlatod!

Változatos formátum: Ne csak statikus képeket használj, bátran teszteld le, hogy nálad hogy működnek a carousel, azaz a lapozós posztok, akár egy történetmesélés kapcsán, vagy a termékedet bemutatva használat közben. Ezen kívül érdemes kipróbálnod az animált képeket, azaz már videókat is, minimálisan mozgó elemekkel (szöveg, vagy bármilyen geometriai, egyéb elem mozgásával). Ha nincs brand videód, vagy szolgáltatóként vállalható videód, amiben az arcod szerepel, akkor ezek is tökéletes megoldások eleinte. Viszont, amit érdemes tudnod, az az, hogy a legtöbb esetben manapság az álló tájolású videók hasítanak, amelyek maximum 15 mp-ig tartanak! Ezen kívül, ha webshopod van, akkor kifejezetten ajánlom a katalógus használatát főleg remarketing hirdetésekben.

Kevés, de lényegretörő szöveg: a hirdetési kreatívokon igyekezz mindig CSAK olyan és annyi szöveget írni, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy ezen rövid idő alatt (1,7 másodperc) értelmezni lehessen az ajánlatod. Igyekezz mindig 1 fő üzenetet főcímként írni és egy CTA (Call To Action), azaz cselekvésre felszólító mondatot is, kisebb betűmérettel, amelyből kiderül, hogy milyen következő lépést vársz el a célközönségedtől. (Pl. Töltsd le, olvasd el, kérd a hozzáférésed, jelentkezz, nézd meg, stb.)

Illeszkedjen az arculatodhoz: apróság, de figyelj arra, hogy ha már konzekvensen használsz egy adott színskálát, ill. betűtípus párt, akkor a hirdetési kreatívok is ebben a stílusban jelenjenek meg! Hamarabb csekkolják majd, hogy ez hozzád kötődik, könnyebben felismernek, így az elköteleződés is nagyobb lehet, ami ráadásul az algoritmust is segíti!

Ha videók, akkor álló tájolású és…: mindenképp javaslom, hogy ha eddig még nem próbáltad, akkor itt az ideje (akár kicsiben is) elkezdeni a videókkal való kommunikációt a hirdetéseidben is. Hogyan állítsd össze a videódat, mik a mostani best practice-ek a témában?

A hirdetésekben a maximum 15 másodperces, álló tájolású videók futnak a legjobban, ahol az első 3 másodpercben kiemeljük a fő üzenetünket! Érdemes a 15 másodperces videót is izgalmas vágásokkal megspékelni, és ha végig a te arcodat is látják, mert te beszélsz ez idő alatt, különböző kamerállásokat használni ebben a rövid időben is, hogy minél mozgalmasabb legyen az összkép. Ugyanígy érdemes ezeket a néhány másodperces vágásokat használni, ha webshopod van és egy új terméket mutatsz be. Játssz bátran azzal, hogy melyik irányból mutatod meg a terméked és milyen szögből. A végén pedig itt is egy egyértelmű CTA-val zárj!

Ha még több konkrét Meta tippre lennél kíváncsi, hogyan javíthatod a jelenlegi hirdetési kreatívjaidat, akkor javaslom ezt az oldalt is átfutni.

Mit érdemes tesztelni a hirdetési kreatívoknál?

Ahogy említettem fentebb is, ha többféle hirdetési kreatívot használsz, jobban meg tudod ismerni, hogy pontosan mire is rezonál, mire reagál jól a célközönséged. Több kreatív, több formátum, többféle üzenet közelebb fog vinni a konverziókhoz!

Miket érdemes azonban egész konkrétan tesztelni a kreatívokon? Javaslom, hogy először a formátumok kitapasztalásával kezd, azaz tudd meg, hogy statikus, lapozós, vagy akár a videós formátumokra kell inkább fókuszálnod.

Ezt követően érdemes a hirdetési kreatívokon lévő szövegekre rástartolnod: írj fel legalább 5 féle fő üzenetet, amire nagy eséllyel felfigyelhet a célközönséged! Ez lesz az egyik legmérvadóbb a kielemzésnél!

Illetve érdemes a CTA, azaz a hirdetéskezelőn belül “Felhívás gomb”-ként található verziókat is kipróbálnod. Bár ennél a résznél konkrét lehetőségek közül választhatsz, tehát nem szabhatod személyre, de így is akad több olyan, amit érdemes tesztelni, akár egy forgalomterelő hirdetésnél (pl. Nincs is gomb egyáltalán, vagy “Továbbiak megtekintése”, stb. vagy konverziós célnál pl. „Bolt felkeresése”, „Megrendelés”, stb.).

Mire figyelj a hirdetési szövegek megírásánál, ha a Meta felületeire készíted őket?

Először is azt fontos tudni, hogy lényegében 3 különböző helyre is kell írnod szöveget: az elsődleges szöveg rubrikába, a főcím és a leírás rubrikába. Beszéljünk egy kicsit ezekről konkrétan:

hirdetési kreatívok és szövegek

Az elsődleges szöveg lesz lényegében “A” hirdetési szöveged. Ez fog megjelenni a hirdetési kreatívod fölött. Érdemes ezen belül azt tesztelni, hogyan reagálnak a hosszabb és a rövidebb szövegekre, ám itt főleg az első 2 mondat lesz a lényeges.

Talán azt már mondanom sem kell, hogy itt is érdemes azért 1-nél több verziót használni, mint ahogy a kreatívoknál is. Ha pedig már legalább 2 féle szöveget írsz, akkor az első 2 mondatban MINDENKÉPP legyen markáns különbség! Hiszen, ha nem is kattintanak a “Továbbiak…” gombra azzal a céllal, hogy a teljes szöveget elolvassák, máris 2 féle üzenetet / fájdalompontot / elérni kívánt élethelyzetet tudsz megjeleníteni és máris meglesz az irány, mire rezonálnak leginkább.

Korábban készítettem egy posztot, ahol 3 féle szövegfelépítési tippet osztottam meg, olvasd el itt.

A főcímeknél arra figyelj, hogy minél rövidebb legyen, tartalmazzon kulcsszót és ide a fő üzeneteket érdemes beírnod! Hiszen, ha a szövegtípusok olvasási sorrendjét nézzük, akkor egyértelműen először a főcímet olvassák el, majd az elsődleges szöveget és a leírást.

S ha már leírás, akkor itt is erősen javasolt tömör, lényegretörő, rövid mondatokat használni. Főleg konkrét CTA-kat szoktunk alkalmazni, azaz konkrétan megmondjuk az embereknek, milyen cselekvést várunk el tőlük.

Ha még több konkrét hirdetési szövegírási tippre lennél kíváncsi, akkor nézd meg a konkrét Meta tippeket is itt.

Összegzés

Szívből remélem, hogy sikerült jónéhány konkrét és hasznos gyakorlati tippet adnom neked a hirdetési kreatívjaid és szövegeid elkészítéséhez. Használd őket és teszteld bátran a különböző verziókat és számolj be róla bátran!

Ha pedig kezdőként, vagy újrakezdőként szeretnél egy kicsit mélyebb és naprakész betekintést nyerni a Meta hirdetések világába és a cikkhez hasonló gyakorlatias tippekre vágysz, akkor iratkozz fel itt a hamarosan elkészülő mini tréningre:

.