(5 és fél perc olvasási idő)

5+1 lépés, amit ne hagyj ki az éves tervezésedből!

Ha te is olyan vagy, mint én: szeretsz magad elé (egyre nagyobb) kihívásokat állítani és azokat konkrét feladatokra, mérföldkövekre lefordítani, akkor bizonyára már te is elgondolkodtál azon, min lesz a fókuszod a 2023-as évben vállalkozóként! Azért valljuk be őszintén, tartogatott „kisebb-nagyobb” challenge-eket 2022, de ha mindezekkel sikeresen megküzdöttél, akkor minimum egy vállveregetést megérdemelsz! Úgyhogy ezúton is pacsi!

Újrakezdvén a blogírást, mi más lehetne az első témánk, mint a tervezés, méghozzá a tartalom tervezés! Vállalkozóként bizonyára te is sokat agyalsz azon, hogy az év egyes időszakaiban vajon milyen poszttal, azonnal felhasználható praktikus ötletekkel teli hírlevéllel, vagy épp szezonális inspirációval lephetnéd még meg a közönséged!

Nemcsak azért, mert mindenhonnan is azt hallod, hogy szem előtt kell lenni, rendszeresen jelen lenni valamilyen formában, hanem azért, mert te is pénzből élsz! És ha már van egy biztos bázisod, abból egy aktív közösséged, akik szeretik, amit csinálsz, tudnak veled és az értékeiddel azonosulni, akkor sokkal könnyebben eléred ezeket az anyagi célokat (is)!

Ráadásul ehhez még az sem kell, hogy 0-24-ben jelen legyél, vagy épp „táncikálj egy videóban”, mert épp az a trendi! Csupán annyi, hogy alaposan átgondold, milyen stratégia mentén szeretnéd elérni az aktuális üzleti céljaidat és ehhez kialakíts egy olyan rendszert, ami ezt támogatja! Mutatom is, hogyan csináld!

A tartalomból:

Mik lesznek a legfontosabb céljaid 2023-ban?

Először is tegyük tisztába, mi is ez a „tartalom stratégia”. A tartalom alatt nemcsak a social media posztokat értjük, hanem mindenféle írott, audio, videós, vagy épp képi anyagot! Vagyis lehet az egy Facebook poszt, egy Instagram Reel, egy podcast epizód, egy YouTube videó, egy ilyen blogbejegyzés, rendszeres hírlevél és így tovább. Vagyis, amikor tartalom stratégiáról beszélünk, akkor mindezen tartalmak hatékony megtervezésére és kivitelezésére gondolunk, mindezt úgy, hogy abszolút támogatja a korábban megfogalmazott üzleti céljainkat!

A HubSpot blog egyik korábbi blogbejegyzésében olvastam, hogy “A következetes, jó minőségű és vonzó tartalom minden más eszköznél jobban befolyásolja a közönség döntéshozatalát!” Vagyis megéri tudatosan megtervezni a tartalmaid, hiszen így könnyebben segíthetsz a célközönségednek és finoman irányíthatod őket a vásárlásig.

Az első lépés ehhez, hogy átgondold, mik lesznek a főbb céljaid 2023-ban! Nemcsak a vállalkozói céljaid! Hogy szeretnéd magad érezni 2023 végén? Milyen élményekkel szeretnél gazdagodni? Hogy szeretnél pihenni? Kivel, kikkel szeretnél minőségi időt tölteni? Mikor szeretnél például nyaralni? Egyáltalán nem önzőség, ha elsőként ezek alapján töltöd fel a naptáradat! Ahhoz, hogy valóban értéket tudj adni a közösségednek hosszú távon, először magadat kell töltened!

Ha mindezzel megvagy, nézz rá a naptáradra, hol vannak még üres helyek: ide tudod rakni az eddig talán csak a fejedben dédelgetett ötleteidet, kampányaidat, új projektjeidet! Vedd figyelembe ennél a lépésnél azt is, hogy az év melyik időszakában aktívabb a közösséged, mikor van nagyobb kereslet a termékeidre, szolgáltatásaidra!

S ha már itt tartasz, vess egy kis számot a mögöttünk lévő évről is: mi az, amit tovább szeretnél vinni, érdemes megtartani és mi az, amire nem szeretnél több időt, energiát szánni! Lehet ez egy konkrét platform, egy korábban használt eszköz, szoftver a vállalkozásodban, egy ügyfél, egy bizonyos ügyféltípus, vagy bármi, ami úgy érzed, nem szolgál téged! Azt ne vidd tovább!

Emellett pedig azt is vizsgáld meg, mi az, amit viszont már régóta halogatsz és szeretnéd behozni a vállalkozásod életébe, pl. 4 napos munkahét; heti egy nap fixen a szakmai fejlődésedért, vagy épp a versenytársak elemzésért, egy új platform felfedezésért; vagy akár a háttér folyamataid hatékonyabb kialakítása várat magára! Ezek alapján hozd meg a 2023-as TOP3 célodat!

Ha ehhez szeretnél még több gyakorlati segítséget, ajánlom figyelmedbe a Tartalom Stratégia Tervező tudásanyagomat, amely vezetett kérdésekkel segít neked a fentieket meghatározni, hogy közelebb kerülj a vállalkozói álmaidhoz és elérd a kitűzött mérföldköveket!

Hogyan változik ehhez a termék- és szolgáltatáspalettád?

Ha előtted vannak a konkrét céljaid, akkor már nagyjából látod, hogy mindezeket milyen formában fogod tudni elérni: milyen termékekkel, szolgáltatásokkal. Érdemes legalább évente felülvizsgálni, hogy a jelenlegi termék- és/vagy szolgáltatáspalettád aktuális-e még. Valóban erre van-e a szüksége a célközönségednek (a jelenlegi gazdasági, társadalmi, egyéb helyzetben)? Te szeretsz-e még őszintén ezzel foglalkozni, vagy valami másban szeretnél kiteljesedni? Illetve az áraid megállják-e még a helyüket?

Szuper ötlet, ha év végén készítesz egy kérdőívet, amit vagy az ügyfeleidnek, vagy az aktív feliratkozóidnak, csoport tagoknak kiküldesz és máris kapsz egy aktuális és konkrét képet arról, mire lenne ténylegesen szükségük. Ez egy jó kiindulópontja lehet a termék-, vagy szolgáltatáspalettád átszervezéséhez.

Mindemellett pedig érdemes felülvizsgálni a korábbi folyamataidat: tudsz-e esetleg valamit egyszerűsíteni, urambocsá! automatizálni, vagy épp kiszervezni. A visszatérő folyamatokra érdemes kitalálnod sablonokat, kiajánlókat, kipróbálni új szoftvereket, amelyek hatékonyabbá, gyorsabbá, nem mellesleg professzionálisabbá teszik akár az ügyfelekkel való kapcsolattartást, akár a munkád, referenciáid bemutatását, vagy „csak simán” rengeteg időt megspórolnak neked!

Kikhez szeretnél kommunikálni 2023-ban?

Az, hogy milyen típusú ügyfelekkel szeretsz dolgozni, vagy épp a szakmádon belül, pontosan mi az, amiről imádsz akár órákon át beszélgetni, melyek lesznek azok a témák, amelyek igazán hozzád valók, az bizony tapasztalat útján derül ki! De már 1 év távlatában is rengeteg gyakorlatot tudsz szerezni ebben. Éppen ezért, ez akár rövid időn belül is változhat!

Az év végén / év elején ezért célszerű azt is felülvizsgálni, hogy kik lesznek az ideális ügyfeleid, „buyer perszónáid”. Vagyis kiket szeretnél ügyfélként magad mellett tudni? Milyen típusú emberekkel dolgozol együtt szívesen? Milyen témában, iparágban vannak jelen azok, akiknek segíteni szeretnél és tudsz. Hol vannak ők jelen, hol fogyasztanak szívesen tartalmat és milyen típusút? Mivel fogod őket behúzni, melyek lesznek azok a kulcskifejezések, amelyekkel megszólítod őket? Amelyeknél azt érzik, hogy ez tényleg nekem szól! Ehhez szintén segítségül hívhatod a korábban már említett kérdőívet!

Ezen felül még azt is érdemes átgondolnod, hogy hogyan szeretnéd pozicionálni magad? Mit szeretnél, hogyan emlékezzenek rád az érdeklődőid? Milyen titulust, kifejezést használnak a neved mellett? Milyen érzést szeretnél az emberekben kelteni, amikor online vagy offline találkoznak veled?

Ha megvannak a válaszok, akkor ez alapján már tisztán látod, milyen eszközöket érdemes ehhez felhasználnod. Például: frissíted a honlapod, hogy megfeleljen a fenti céloknak; a social jelenléted grafikai megjelenését is átalakítod, hogy valóban a vágyott célközönségedet tudja megszólítani; a termékeid, szolgáltatásaid komplexitása „pariban van-e” a célcsoportod aktuális igényeivel; az árazásod passzol-e mindehhez; valamint a határaid meghúzásáról is fontos lesz gondoskodnod!

Milyen csatornákon lesz a hangsúly 2023-ban?

Ez egy izgalmas kérdés! Nálam is sok minden fog változni egyébként e tekintetben (is). Mindenképp azt javaslom, hogy 1 fő platformot válassz, amin a legnagyobb fókuszod lesz! Hogyan válaszd ezt ki? Tekints vissza az elmúlt 1 évedre: egyáltalán milyen csatornákon kommunikáltál a célközönségeddel, melyik platformon érezted te a legjobban magad, hol érted el a legkönnyebben a célközönséged, melyiken tudtál leginkább interakciót kiváltani belőlük, hol voltak leginkább nyitottak arra, hogy a legféltettebb, -konkrétabb problémáikat elmondják neked? 

A Facebook csoportodban, Instagramon, vagy épp hírlevélben? Nagyon fontos, hogy ezt a fő platformot úgy válaszd meg, hogy az valóban támogatni tudja a fentebb megfogalmazott üzleti céljaidat és ne nyűgnek érezd a használatát, hanem inkább egy kis kíváncsisággal ugorj bele. Biztosan nálad is van olyan terület, amelybe esetleg már régóta szerettél volna belekóstolni, vagy esetleg korábban használtad, de nem tudtál rendszeresen jelen lenni benne. Nálam például ilyen a blogolás, illetve a hírlevelezés!

Ahhoz, hogy ennek a két csatornának a használata ne teherként nehezedjen rám, összekötöm a kettőt: vagyis, ha lesz új blogbejegyzés, akkor az már apropót ad a következő hírlevélnek is és nem a 0-ról kell kitalálni új tartalmakat. Egy blogbejegyzésből pedig számtalan social media posztot lehet majd gyártani. Így sokkal egyszerűbbé, könnyebbé és tervezhetőbbé teszem majd a saját tartalom gyártásom folyamatát.

Érdemes neked is ez alapján kitalálni, hogy mi lesz „A húzóplatform”, ami alapot fog adni a többi csatorna tartalmainak is!

Építsd fel erre az 1 csatornára a tartalom terveidet!

Ha te is kitaláltad, hogy melyik csatornán lesz a fókuszod (pl. YouTube videó gyártáson, podcast epizódokon, rendszeres blogbejegyzéseken, vagy tematikus hírleveleken), akkor már meg is van az alap, amire felépítheted a tartalom stratégiád és ez alapján tudod kidolgozni a többi platform tartalmait is!

Nálam tehát abszolút a rendszeres blogolás lesz az első és ahogy már az előző pontban is említettem, ezzel végre a rendszeres értékes hírlevelezésnek is megágyazok. A saját bloghoz pedig egy olyan platformot fogok választani, ami még inkább segít a weboldalamon lévő forgalomterelésben!

Ez pedig nem lesz más, mint a Pinterest! Igen, 2023-ban szeretném elindítani ezt a platformot is, érdekes, hasznos, kreatív tartalmakkal feltöltve, mert nagyon felkeltette az érdeklődésemet és hatékonyan támogathatja azt a célomat, hogy minél többen látogassák a weboldalamat. 🙂 Ráadásul a Pinterest is elsősorban a friss blogcikkekből kreált tartalmakat részesíti előnyben. Ha kíváncsi vagy, ott miket alkotok, kövess be ott is, várlak szeretettel és folyamatos tartalmakkal!

+1: Ne felejtsd el a havi kiértékelést!

Szép és jó, amit eddig elolvastál és amit esetleg ez alapján, vagy máshonnan is inspirálódva magadnak is megterveztél! De mit sem ér az egész kivitelezés és rendszeres felülvizsgálat, kiértékelés nélkül! Legalább havonta érdemes kielemezned az általad használt platformok és a tartalmaid teljesítményét! Az, hogy milyen mutatószámok alapján határozol meg egy jó / átlagos / rossz teljesítményt, az attól függ, milyen célokat határoztál meg magadnak. Havi oldal látogatók száma, követők száma, elköteleződési ráta, havi megkeresések, érdeklődők száma, stb. 

A havi rendszeres kiértékelések kiváló iránymutatást adnak abban, hogy tényleg jó eszközöket választottál-e a céljaid eléréséhez és tudod, sosem késő változtatni, módosítani!

Szívből remélem, hogy kaptál ebben a bejegyzésben konkrét segítséget, inspirációt ahhoz, hogy érdemben meg tudd tervezni a tartalmaidat és nyugodtan kezdd el a 2023-as vállalkozói évedet! Sok erőt, kitartást és lendületet kívánok hozzá! 🙂

Ha pedig szeretnél továbbra is elsőként értesülni hasonlóan részletes blogbejegyzéseimről, akkor kövess az alábbi platformokon: